UPDATE : 6 Juli 2023 – Kenniscentrum Digisprong
Gebruik van Google Workspace in Vlaamse scholen
bron : Gebruik van Google Workspace in Vlaamse scholen | Vlaanderen.be
In Nederland zijn de grootste privacyrisico’s bij gebruik van Google Workspace opgelost. Dat is positief nieuws voor het Vlaamse onderwijs, aangezien Google garandeert dat ze de aanpassingen uit Nederland ook in Vlaanderen zal doorvoeren.
De Nederlandse minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf liet op 5 juli 2023 in een brief aan de Nederlandse Tweede Kamer(opent in nieuw venster) echter weten dat de grootste vastgestelde risico’s daar intussen voldoende zijn afgenomen en dat Nederlandse scholen Google Workspace kunnen blijven gebruiken. Ook het Nederlandse SIVON(opent in nieuw venster) en SURF(opent in nieuw venster) geven dit advies. SURF en SIVON hebben met Google afgesproken om ook nieuwe privacy risico’s aan te pakken in een continu proces.
Het Vlaamse onderwijs bouwt verder op die positieve evolutie: Google ondertekende eerder de garantie dat ze alle aanpassingen uit Nederland ook in Vlaanderen zal doorvoeren. Dit zal de komende maanden verder worden opgevolgd.
Minister van Onderwijs en Vorming Ben Weyts beantwoordde vorige maand in het Vlaams Parlement vragen over de brief van de VTC. Hij formuleerde de volgende oplossingsstrategie:
-
Het Kenniscentrum Digisprong updatete onlangs haar technische handleiding voor Google Workspace(PDF bestand opent in nieuw venster). Onderwijsinstellingen vinden er tips en tricks om privacyrisico’s maximaal te reduceren. Schoolbesturen zijn en blijven eindverantwoordelijk voor een veilig gebruik van (digitale) onderwijstoepassingen.
-
Vlaanderen en Nederland zullen intenser samenwerken. Er wordt gekeken naar de verdere mogelijkheden voor internationale samenwerking op dit gebied.
-
De minister gaf het Kenniscentrum Digisprong de opdracht om een haalbaarheidsstudie uit te voeren over hoe men in Vlaanderen in de toekomst gegevensbeschermingseffectbeoordelingen (DPIA’s) kan uitvoeren bij Vlaamse en internationale EdTech-spelers.
Bij verdere vragen kunnen schoolbesturen ook contact opnemen met de Data Protection Officer (DPO) van hun school of koepel.
Deze communicatie over Google Workspace staat los van de privacy audit die in Nederland is uitgevoerd op Chromebooks, ChromeOS en Chrome-browser. In dit traject hebben het Nederlandse SIVON en SURF afspraken gemaakt met Google over een nieuwe versie van ChromeOS. Deze aangepaste versie is rond augustus van dit jaar beschikbaar voor Nederlandse scholen. Ook rond een de zogenaamde Data Transfer Impact Assessment (DTIA – de verzending van gegevens naar de Verenigde Staten) verleent Google in Nederland haar medewerking. Het Kenniscentrum Digisprong volgt dit proces op.
Bericht 2 Juni 2023 – Advies Google in onderwijs – Vlaanderen Intern
De Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens (VTC) waarschuwt met een negatief advies over Google For Education, aan de minister van Onderwijs, onderwijskoepels en andere betrokken organisaties.
De VTC onderzocht het gebruik van Google-software in het onderwijs. In veel van onze Vlaamse scholen wordt daarvoor gewerkt met Google Workspace of producten die volledig steunen op deze diensten (denk bijvoorbeeld aan Chromebooks).
De VTC keek in 2021 al naar het gebruik van die software en concludeerde toen dat onderwijsinstellingen ‘gegevensbescherming in rekening moeten nemen bij hun aankoopbeslissingen voor educatieve software en diensten’. Omdat er sinds de eerste gesprekken met Google in 2021 geen concrete veranderingen zijn doorgevoerd voor Vlaanderen ter gegevens beschermingen van de gevoelige data betrekking tot kinderen.
Op basis hiervan adviseert de VTC dat scholen momenteel niet zomaar gebruik kunnen maken van Google producten en diensten.
Als ze ‘een beperkt aantal eenvoudige toepassingen’ gebruiken, moeten ze ‘beschermende maatregelen nemen’ of per direct stoppen.
Scholen waarbij ‘hun ict-structuureel is ingebed in Google’ moeten per 1 september 2024 stoppen. Ook is het voor scholen niet toegelaten om nu nieuwe installaties, aan te kopen of over te stappen naar Google. Dat kan veranderen als die beschermende maatregelen kunnen worden doorgevoerd, maar het staat niet vast of dat kan en Google hiertoe bereidt is.
Als verdeler van verschillende merken interactieve lesborden (waaronder CTOUCH , Clevertouch, Legamaster), is dit voor ons ook een belangrijk advies dat wij dienen te respecteren en eindgebruikers hierover moeten informeren.
Het is niet de bedoeling dat wij producten aan scholen aanbevelen die ze voorlopig volgens dit advies eigenlijk niet meer in mogen investeren en of later toch niet meer mogen gebruiken.
Daarom zijn we meteen aan de slag gegaan om onze klanten op de hoogte te stellen en de te adviseren over hun lopende bestellingen.
Voorlopig gaat het enkel om één interactief lesbord in ons portfolio dat volgens de VTC voorlopig niet meer aanbevolen wordt of te gebruiken na 09/2024.
De nieuwste Clevertouch Impact Lux welke als eerste de volledige Google playstore, Chrome , Google Workspace integratie heeft en hierop steunt.
Andere fabrikanten hebben ook al aangegeven om later Google geïntegreerde lesborden op de markt te brengen, maar voorlopig hebben nog geen exacte data hierover.
Ter info : Impact Lux, is het nieuwste high end model voor educatie van het merk Clevertouch en verwacht uitgeleverd te worden einde van de zomer 2023.
Lopende bestellingen van dit model worden in samenspraak met de eindklant tijdelijk bevroren en indien de klant dit wenst voorlopig gewijzigd naar een alternatieve oplossing:
– Gelijkaardig performant model , met zelfde specificaties (voordeliger in kostprijs) : CTOUCH Riva R2 of Legamaster Evolve
– Een minder performante instapmodel (extra voordelig in kostprijs) : Clevertouch Impact Max / Advance Series of CTOUCH Riva D2
Kopie uit het verslag van de Vlaamse Toezichtcommissie :
De VTC benadrukt dat, om conform te zijn met de AVG, de onderwijssector de gegevensbescherming zelf voldoende in handen moet hebben en moet opvolgen op continue basis – hetzij via scholen, hetzij via scholengemeenschappen, hetzij via koepels, hetzij op beleidsniveau. Momenteel wordt er volledig gerekend op de keuzevrijheid, middelen en competenties van individuele scholen. De praktijk leert dat die aanpak niet werkt, en dat er minstens in een zeer substantieel aantal scholen volledig wordt gerekend op de dienstenleverancier.
Naleving van de privacyregelgeving wordt daardoor in de praktijk niet opgevolgd. Opvolging en beheer via een grotere gemeenschap van gebruikers, die kennis en middelen zou kunnen poolen, zou daarbij kunnen helpen. De VTC houdt er rekening mee dat het gebruik van Google in Vlaamse scholen en de maturiteit van het beheer varieert, met verschillende gradaties van geen gebruik tot gebruik als totaaloplossing.
A. Beperkt aantal eenvoudige Google toepassingen
➢ Voor de scholen die Google enkel gebruiken voor een beperkt aantal eenvoudige toepassingen, moet op basis van de impact op de gegevensbescherming van die toepassing
het gebruik ervan stopgezet worden tenzij er voldoende beschermende maatregelen worden genomen (indien dit al mogelijk is).
B. structureel hebben ingebed in Google
➢ Voor de scholen die hun ICT structureel hebben ingebed in Google, moet er het gebruik ervan gestopt worden tegen 1 september 2024, tenzij er voldoende beschermende maatregelen worden genomen (indien dit al mogelijk is), die minimaal equivalent moeten zijn aan de waarborgen in Nederland. De VTC verwacht dat er in tussentijd een exit plan wordt opgesteld – enerzijds omdat de VTC vaststelt dat men deze problematiek vaak laat aanslepen totdat voortzetting de enige haalbare keuze is geworden, en anderzijds omdat het hoe dan ook noodzakelijk is dat een school de mogelijkheid moet hebben om, om wat voor reden dan ook, te kunnen wisselen van dienstenleverancier. Een exit plan is dus hoe dan ook een basisvereiste.
C. Iedere school die gebruik maakt van Google
➢ Intussen moeten alle scholen die gebruik maken van Google worden begeleid om tot een minimale impact op gegevensbescherming te komen.
D. Nieuwe installaties met Google niet toegelaten
➢ De VTC benadrukt nog eens dat overschakelen naar Google of nieuwe installaties niet toelaatbaar zijn aangezien en zolang er geen sluitende garanties zijn dat het beheer op punt
staat en de data beschermd worden conform de AVG.
Clevertouch Impact Lux
Clevertouch IMPACT Lux het eerste interactieve flat panel met Google EDLA De perfecte all-round oplossing voor het moderne klaslokaal, met state-of-the-art micro antibacterieel glas, geïntegreerde NFC voor het snel laden van gebruikersprofielen en Google EDLA certificering, waardoor u volledige toegang heeft tot de Google Play store en Google Workplace direct vanaf uw scherm.
Met de volledige Google Education Licence-ervaring zijn uw favoriete Google-apps vooraf geladen en direct beschikbaar vanaf uw scherm. Voeg naadloos digitale bronnen en tools toe aan uw lessen om het openen, bewerken, delen en samenwerken eenvoudig te maken.
Wat is EDLA Google-certificering?
De Google-certificering betekent dat het scherm naadloos is geïntegreerd met het Google-ecosysteem,
inclusief Google Workplace (voorheen G Suite for Education) en Google Teams.
Leerkrachten hebben eenvoudig toegang tot hun Google-accounts, bestanden en samenwerkingstools rechtstreeks vanaf het IMPACT Lux-scherm.
Bron: Clevertouch.com